Oscypki

Sery obok wędlin są przekąskami, które mogą być dodatkiem do głównych posiłków, jak i też mogą występować w roli głównych dań, ale wszystko zależy od ich gatunku i specyfiki rodzaju i smaku wybranego gatunku sera. Oscypki jak najbardziej mogą występować w jednej i drugiej roli tylko trzeba umieć je odpowiednio przyrządzić i podkreślić ich wyjątkowy smak, bo nie wszystkie przyprawy do niego pasują, a niektóre mogły by ten smak nawet zagłuszyć. Z przyprawami na dobrą sprawę jest tylko jeden problem, a mianowicie trzeba nie tylko wiedzieć, co i do czego pasuje, ale także jakie ilości należy dodać, aby wydobyć smak i go nie zagłuszyć specyficznym na ogół smakiem przyprawy. Niektóre sery równie dobrze smakują same i to nawet bez chleba, ale trzeba uważać, aby na jeden raz nie ukroić sobie zbyt dużego kawałka, bo z delektowania takim serem też niewiele będziemy mieć, bo może okazać on się za „duszny” do zjedzenia i nie będziemy czuć smaku tylko zaczniemy się zastanawiać kiedy w końcu go przełkniemy. Każdy region ma swoje tradycyjne przysmaki i oscypki należą do Podhala, bo układ i szata roślinna sprzyjają wypasowi owiec, gdyż wyrabiane są tylko i wyłącznie z tego mleka, gdyż ten smak jest jednak przez większość osób preferowany. Jednak wyrabiane są także oscypki z domieszka mleka krowiego, ale musi to być mleko od krów rasy czerwonej i nie może przekraczać zawartość procentowa jego dodatku czterdziestu procent.

Tak samo ważny jest proces ich wyrabiania i wędzenia, gdyż muszą być zachowane wszelkie procedury wyrobu oscypków tak, aby ich kształt, smak i wygląd był taki, jak być powinien. Zwłaszcza, że wszystkie te parametry są ściśle określone i jeżeli chcemy, aby nasz wyrób mógł nosić nazwę oscypka to musimy go poddać egzaminowi czyli specjalna komisja sprawdza czy zachowane zostały wszystkie regulacje – zawartość poszczególnych składników nie jest mniejsza lub większa niż w tradycyjnej recepturze, ich wygląd jest odpowiedni itd. Za przeprowadzenie takiego sprawdzenia musimy sami zapłacić i obecnie jest to już kwota około tysiąca złotych, a jej zapłacenie nie gwarantuje nam wcale tego, że nasze wyroby będziemy mogli przez najbliższy rok nazywać oscypkami. Jeżeli komisja stwierdzi jakiekolwiek niezgodności to nawet, gdy uzyskamy możliwość sprzedaży swoich serów to niestety nie będziemy ich mogli nazywać oscypkami, co jest bardzo ważne, bo to nie tylko regionalny wyrób, ale także najbardziej rozpoznawalny, gdyż każdy kto przyjeżdża w nasze góry kupuje oscypki.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.